Ana Francesca Rocha

"Abstract Contemplation"

19 maj - 1 juni 2023

Vernissage fredag 19 maj kl 17-20 & lördag 20 maj kl 12-17

Övriga öppettider: onsdag - lördag kl 12-17; söndag kl 12-15 måndag-tisdag STÄNGT

Ana Francesca Rocha föddes i Bogotá, Colombia och påbörjade sin konstnärliga bana 1979 när hon antogs vid ”Institut de Diseno – Taller 5”   i Bogotá Colombia där hon utexaminerades i Grafisk Design.

Tidiga resor till Europa blir avgörande för hur hon utvecklar ett eget bildspråk. Hon utforskar färg och form  och använder linjer och streck för att omvandla fantasins värld till en värld av känslor. Hon söker att utveckla abstraktionen för att förenkla de universella dimensionerna.

Hennes första utställning har hon 1991 på Lyceé Francais, skolans 50 års jubileum, där hon är både curator och utställare. Utställningen är även en konsttävling i Modern Konst och hon samlar över 100 konstnärer, bl a några kända så som Gustaqvo Zalamea, Margarita Lozano samt hedersgästen, Catalina Mejia (vinnare av det första Nationella Konsttävling) samt många konstnärer på väg till att bli stora namn. Tävlingen var drivkraften och själva motivationen för att medverka. Ana Francesca vinner 2 pris för hennes arbete med att skildra urbanistiskt influerade bilder av Bogotá. Detta drar till sig stor uppmärksamhet och 1992 blir hon kontaktad av Hotel Boheme för en kommission på 30 tavlor och 1996 målar hon över 100 tavlor för Hotel Radisson på kommission.

Ana Francesca strävar efter fullständig självständighet i sitt arbete  vilket tillåter henne att utforska och utveckla ett mer figurativt bildspråk, där linjen försöker hittageometrisk poesi i form, färg och textur. Hon fortsätter att fördjupa sig i andra tekniker med t ex reflex färger med en orientalisk touche, olika tekniker så som kollage, pasteller, tusch, så väl som akryl- och oljemålning. I hennes värld se hon sådant som andra inte ser. Påverkan av vår urbana miljö, syntetiserad i kartans rutnät, skapar inom henne ett bildspråk fylld av kartografiska former som hon omvandlar till figurativa uttryck i verklighetens fantasi.

Ana Francesca har bott i Sverige 20 år och fortsätter att utforska ett bildspråk som översätter känslor till poetiska former och explosiva färger.

Utställningar:

2020 – Galleri Studio Animar, Stockholm

2005 – Folkets Hus Hallunda– Samutställning, Botkyrka, Sverige

2003 – International Fair of Contemporary Art Mac21, Marbella, Spanien

2001 – Galleri Bedoir – Samutställning, Stockholm, Sverige

            Tumba Folkets Hus – Samutställning, Botkyrka, Sverige

1999 – Radisson Hotel – Permanent Utställning (100 tavlor), Bogotá, Colombia

1998 – Hotel la Boheme – Permanent Utstälning (30 tavlor), Bogotá, Colombia

Idag finns hennes verk hos privata samlare i Japan, Frankrike, Storbirtanien, Rumänien Sverige, USA , Chile, México och Colombia.

Bo Löfgren

"En strimma ljus..."

22 april - 12 maj 2023

Vernissage 22 april (Kulturnatten) kl 17-23) Finissage 12 maj kl 15-20

Övriga öppettider: onsdag kl 12-17; torsdag 14-18 fredag FINISSAGE KL 15-20, söndag, måndag-tisdag STÄNGT

Konstnärer vet inte alltid vad det är de åstadkommer. En författare, en målare, en kompositör kan bli överraskad av att långt senare se sammanhangen i sin skapelse.

Mångsidigheten och det ständiga prövandet av nya material och metoder är något av ett signum för Bo Löfgrens konst. Han är en målare och skulptör som ständigt prövar olika metoder och material. Parallellt med måleriet på duk, utforskar han stenarters och metallers inneboende möjligheter.

”Med åren har perspektivet och teknikerna förfinats. Och nu, som händer med många konstnärer som inte låter ålder bli ett paradigm, sker transformationen. Jag överraskas av att Bo Löfgrens måleri har gått in i en alldeles självklar form av den abstraktion som senare delen av 1900- talet sett så många begåvade målare försiktigt pröva. Hans nya tavlor innehåller den svärta och komplikation han så länge skyggat för, samtidigt som den har fått en musikalitet som skimrar i nya färgkonstellationer. Betraktaren fångas, blir överraskad och tvingas in i en krävande men givande dialog med konstnären.” (Lars Löfgren, tidigare chef för  Dramaten)

Med en lyrisk klang och lekfullhet, skildrar han en universell dualism; det mörka kontra det ljusa, det stora kontra det lilla, det starka kontra det svaga, det ensamma kontra det förenade.                                                                             

IMG_5766[42432]

Utställningar i urval

Konstfrämjandet, Mynttorget, Stockholm

Galleri Art Diana, Helsingfors

Värmlands museum, vår- och höstsalonger

Katrineholms Konsthall

Konstfrämjandet, Karlstad

Konstnärshuset, Stockholm, saml. utst.

Ekebyhofs slottsgalleri, saml. utst.

Offentliga inköp

Gotlands kulturnämnd

Katrineholms stad

Kulturen i Uppsala

Stockholms läns landsting

Söderleds stadsdelsförvaltning

Västmanlands läns landsting

Östergötlands läns landsting