Kustnära

Anders Malm

Vernissage fredag 23 sept kl 16-20 & lördag 24 sept kl 11-17

IMG_6727[45786]

Tack vare en stor portion kreativitet, och en olyckshändelse, kom Anders Malm in på konstskolan i Gävle. Idag kan hälsingesonen Anders Malm stoltsera med att ha ställt ut sina målningar – som blandar livets ljus och mörker – i storstäder som New York, Paris och Rom. 

Anders målar  i olja, blandteknik och akvarell –  beroende på vilken stämning han befinner sig i och om det är någon speciell utställning han förbereder sig inför. När han blev erbjuden att ställa ut sina målningar i New York la han exempelvis allt krut på sina oljemålningar.

– Att få uttrycka mig genom min konst, att kunna få fram tankar och känslor på papper och duk, är lika mycket en drivkraft som ett andningshål för mig. Mina målningar består av en mörk och en ljus sida, vilket symboliserar livets två olika sidor. Den mörka sidan har jag fått med mig från barndomen då flera av mina släktingar och andra närstående personer lämnade jordelivet under dramatiska omständigheter. Samtidigt är jag noga med att alltid lyfta fram ljuset i mina målningar vilket lockar att gå vidare i hopp om en strålande framtid.

 

utställningen pågår till den 29 september: öppettider sönd 12-15; mån- tors kl 12-17

Börje Ahlström

"En del bilder från resor & Mest hemifrån"

Vernissage fre 7 oktober kl 14-19 samt lör 8 oktober kl 12-18

öppettider övriga dagar kl 12-18

Börje  har jag alltid dragits till Staden som miljö och den urbana miljön  inspirerar honom . ’Den nya sakligheten’, ( ty Die Neue Sachlichkeit) som myntades i början av 1920-talet för att beskriva målningar av de tyska konstnärerna Max Beckmann, Otto Dix och Georg Grosz var en reaktion på impressionismen och fick sina följare inom fotografin Albert Renger-Patzsch, kanske också Robert Frank (The Americans) och inom litteraturen Erich Maria Remarque, ’På Västfronten intet nytt’ och Hans Fallada ’Hur skall det gå för Pinneberg’ och ’En mot alla/Ensam i Berlin’…. Det kom som sedan tidigt 70-tal att bli min inspiration och uttrycksform. Det Vardagsnära, rakt på sak, detaljerat.

Sedan 1990 och 25 år framåt arbetade jag som lärare, programansvarig och utbildningsledare på Grafiskt Centrum/Xenter i Botkyrka. Parallellt med detta jobbade jag under en 10-årsperiod med grafisk form åt bilindustrin. Jag jobbade även en period för UNICEF. ’Food for oil-projekt’ i norra Irak, de kurdiska provinserna, med att bygga upp grafiska grundutbildningar.
Måleriet har jag alltid burit med mig. Periodvis mindre, periodvis mer.

Kurt Forsberg

"Vid Havet" 22-26 oktober 2022

Vernissage 22 oktober kl 12-17

Öppet övriga dagar kl 12-17

Jag målar i akryl på duk. Motiven kommer från min fantasi, och mina målningar blir ofta geometriskt föreställande i realistisk stil, för det mesta blir det interiörer eller motiv vid havet i klara och ljusa färger.

I perioder utforskar jag samma motiv genom att måla flera versioner men med små variationer och med olika färgsättningar.

Inspirationskällor är konstnärer som Edward Hopper, David Hockney, Roy Lichtenstein.

På vernissagen till utställningen 2019 på Marziart International Galerie, Hamburg gjorde gallerist Marion Zimmerman följande presentation: ”Kurt Forsberg´s vision om konst är mycket tydlig, estetisk och något mystisk. Hans havslandskap, landskap eller interiörer kan jämföras med konstverk av den stora amerikanska målaren Edward Hopper, hans stora förebild.