En liten uppdatering 6/5 2020

Vi är väldigt glada över att kunna öppna igen! Vi kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer vilket kan innebära att man får stå i kö ett tag om det är mycket folk (vi kommer att bjuda på kaffe i gränden för dig som väntar på att komma in). Väl inne så finns det munskydd att tillgå samt handsprit.   Vi hoppas att detta upplägg kommer att fungera ! Varmt välkomna 

1-års jubileum 1/4 2020
Först och främst vill vi tack alla fantastiska konstnärer och besökare som ställt ut, besökt, peppat och stöttat oss det här första året av Galleriets existens. Det är lite av ödets ironi att vi nu fyller ett år mitt i en pandemi som sätter många verksamheter på vänt. De flesta av vårens utställningar har ställt in och skjutits på framtiden. Vi får använda tiden till att vara kreativa och positiva. Ta hand om er!

Johan Thunberg

VERNISSAGE 23 MAJ KL 12-17​

Utställning 22 maj - 4 juni​

Öppettider kl 12-17 - sö-må STÄNGT​

Jag är född i en skogsby ett järnbruk Oslättfors. Präglad av den skogsmiljö jag växte upp i jag bär en ödmjukhet och känner en stor vördnad inför vad naturen ger oss, det jag ser lägger jag ner på ett akvarellark eller en målarduk. Uppväxt med jakt och fiske och konst.

Skapandet har alltid funnits som en röd tråd i mitt liv. Har varit lärare i bild och konst i 25 år. Slutade med det 2001. Arbetar nu som konstnär samt leder kurser i min ateljé på Laxön, Älvkarleby samt i Italien och Grekland.

Utställningar i urval:

  • 14 år på Länskonst jurybedömd
  • 14 år på Gästrik Konst Inbjuden
  • American Swedish Inst Museum Minnesota
  • Erlander Home Museum Rockford Ill.
  • Nordiska Museet Seattle
  • Svensk Amerikanska mMuseet Chicago 2004,2010
  • Svenska Kyrkan New York m.fl
  • samt flertal utställningar i Gävleborgs län

CAM WEST - "Drömfabriken" 15-20 februari

Vernissage lördag 15 februari kl 12-18  
Öppettider: söndag – torsdag kl 12-18 ; måndag STÄNGT

 

Camilla Westby tog sin examen i Bildkonst på Rhode Island School of Design i USA. Efter att ha varit bosatt i många olika  länder, längtar hon fortfarande till platser långt borta. Hon förverkligar nu dessa frömmar genom att uttrycka det i sin konst.

Cam West använder innovativa metoder såsom kollage av tyger och annat material. Hon skapar livfulla verk där gränserna mellan minnen och drömmar, fantasi och verklighet suddas ut. 

KriB - "Årstiderna" - 21-27 februari

Vernissage: Fredag 21 februari kl 15-20 samt lördag kl 12-17.
Öppettider: söndag – tisdag kl 12-18 ; onsdag kl 12-19; torsdag kl 12-15
Winter has come[13794]

Krister ”KriB” Björklund född och uppvuxen i Viskafors, ett litet industrisamhälle 15 km söder om Borås och bosatt sedan 2005 i Sundsvall.

Acrylen blev början på min konstnärsbana och visade mig vägen till målandet. Jag provade många sätt att hantera den och under den tiden kom även mitt självförtroende igång och med det vaknade också nyfikenheten och lusten att utveckla målandet. Det var en tid av utveckling som gav mig många erfarenheter och möjligheter. Min nyfikenhet ledde mig även från duk till glas. Det var en rolig och intressant tid att utvecklas.
Efter många år med acryl var det dags att lära känna oljefärgens alla egenskaper. Att utvecklas i olja är inte bara roligt, det är ett livslångt lärande…
Idag är jag öppen i mitt skapande. Jag experimenterar och testar olika tekniker. Just nu håller jag på att förena acryl och olja eller tvärtom…
Jag är självlärd och jag lär mig mycket av att titta på konst och andra konstnärer. Det som är gemensamt för mina tavlor är att jag arbetar mycket med färger, ljus och mörker. Naturen är min största inspirationskälla. För mig är det viktigt att målandet får mig att må bra, jag blir glad av att måla.Med mina alster vill jag lämna avtryck hos betraktaren, väcka en tanke eller en känsla. 

"Vattenlinjer" - Christina Rohdin Alm - 28 februari - 5 mars

Vernissage: Fredag 28 februari kl 17-20 samt lördag 29 februari  kl 12-17.
Öppettider: söndag & måndag  kl 12-15;   tisdag & onsdag kl 12-18 ;  torsdag STÄNGT
IMG_2847[13826]

Om mig

Jag har målat i olja och ritat väldigt mycket som barn och tonåring, men jag har gjort ett långt uppehåll och börjat återigen för ca ett och ett halvt år sedan.

Mina målningar

Vattendrag av olika storlekar har alltid varit en inspirationskälla. Det härliga, samtidigt lite gåtfulla och ibland skrämmande vattnet. Många frågor och tankar dyker upp. Vad finns under ytan på de mindre och stora djupen? De enorma krafterna och människans litenhet. Fyren som har varit en viktig vägledare på ett mörkt hav med kända och okända faror. Fyren kan även ses som en symbol för egen vägledning. 

Som barn och tonåring tillbringade jag mycket tid vid, i och på ån Lidan. Jag satt i min morfars eka och målade ån och växterna i olja. Numera tillbringar jag mycket tid på norra Gotland. Så de gotländska omgivningarna är en stor inspirationskälla. l

Magdalena Cerha - 6 - 12 mars

Vernissage: lördag 7 mars  kl 12-17.
Öppettider: söndag & måndag  kl 12-15;  tisdag & onsdag kl 12-18 ;  torsdag kl 12-17

Hon föddes 1947 i forna Tjeckoslovakien och till följd av den Sovjetiska invasionen 1968 kom Magdalena till Sverige efter en kort omväg via Frankrike. I sitt hemland hade Magdalena studerat konst vid Konsthögskolan i Bratislava. När hon kom till Sverige började hon arbeta för Arbmans Reklambyrå och med Konstakademin i sikte började hon studera vid Iduns Lovéns konstskola för att utveckla sin konst och bygga en portfolio.

Efter hennes enda dotters födelse och hennes mans för tidiga bortgång förändrades Magdalenas situation drastiskt och hon började försörja sig bl.a. som porträttmålare och som konstlärare. Allt sedan 1974 har hon producerat en stor kollektion i olja, akvarell, kollage, kol, keramik samt skulptur i cement.

Det som har följt henne som en röd tråd har varit hennes alltmer växande intresse för växter och växtlighet vilket manifesterats i hennes unika trädgård. Magdalena har utvecklat ett symbiotiskt förhållande till jorden. Detta brinnande intresse har påverkat hennes konst både tematiskt och färgmässigt. På sommarhalvåret arbetar hon i trädgården och låter sig inspireras för att under vinterhalvåret skapa bilder fulla av en djupt personligt mytologisk ikonografi.

Anders Malm - 13 - 19 mars

Vernissage: Fredag 13 mars kl 16-20 samt lördag 14 mars kl 12-17.
Öppettider: söndag & måndag  kl 12-15;   tisdag & onsdag kl 12-18 ;  torsdag kl 12-17

Jag är en konstnär, född och uppvuxen i Hudiksvall, där har jag mina rötter och min familj. Målningen är för mig ett andningshål där jag får utrymme att uttrycka mina känslor och tankar. Jag inspireras av naturen, människor och av saker som händer i världen, stora som små. En del saker återkommer, som trappor. I många tavlor finns ett ljus, ett hopp om en strålande framtid. I min roll som konstnär har jag fått möjlighet att dela med mig av mina kunskaper inom måleri och träffa många fantastiska och kreativa människor. I varje tavla finns en liten bit av mig och mitt liv.

 
Väl mött.  
 
 
 

Charlotte Arborelius - 20 - 26 mars FRAMSKJUTET

Vernissage: Fredag 20 mars kl 17 -20 samt lördag 21 mars  kl 12-18.
Övriga öppettider: söndag kl 12-16;  måndag  – onsdag kl 14-19 ;  torsdag kl 12-16
Stockholm 2[11569]

Tog examen från Bildlärarlinjen, Konstfack Stockholm 1987,
arbetade sedan som bildlärare i Helsingborgs kommun fram till år 2000,
då jag lämnade skolans värld för att arbeta som handledare i färg och form inom vård och omsorg.
Från 2010 arbetar jag som konstnär på heltid men samtidigt sjukpensionär, då jag med hörselnedsättning, ljudkänslighet och tinnitus lätt blir trött och har svårt att koncentrera mig längre stunder.  Jag kan nu själv styra min tid i ateljén.

Utsätter mig inte gärna för bullrig och stressande miljö, utan vistas istället mycket i naturen, vid havet eller skogen. Detta speglar sig i mina alster, med lugna färger och ofta naturmotiv.

Är uppväxt i ett hem med mycket konst på väggarna, då min farfars far Olof Arborelius (1842-1915), var konstnär.
Har alltid varit kreativ och ägnat mig åt eget skapande, vid sidan om arbetet som bildlärare.
Tycker om att variera mitt skapande mellan måleri och keramik.
Roligt att byta uttryckssätt och försöka förmedla samma känsla eller tanke i en akvarell som i en skulptur.
I mitt måleri har jag arbetat i olja och akryl, men just nu är det akvarell som jag tycker är fantastiskt  roligt och utmanande. Arbetar även i stengodslera där jag skulpterar eller drejar.

 

Charlotte Herczfeld 28 mars - 2 april FRAMSKJUTET

Vernissage 28 och 29 mars kl 12 – 18.
Må-To är öppettiderna kl 12—18. Onsdag även öppet till kl 19

 

Om mig

 Vem skulle inte vilja äga en tavla av Monet? Det ville jag också, men… Så jag beslöt mig för att utbilda mig hos konstnärer som studerat under efterföljare till Monet och hans krets.Varför fastnade jag för just impressionismen? Den är vacker och tidlös, och den ger mig friheten att undersöka och skapa mycket varierade motiv. Jag målar med oljefärg och torrpasteller, för de är utmärkta för att få fram intrycken av ljus och skugga.  

 I mina målningar kan du upptäcka att svart färg inte alls behövs och att skuggorna även de består av skimrande ljus, fast lite mer dämpat. Ibland lägger jag in något litet humoristiskt inslag, och i serien med venetianska masker finns det ett underliggande tema, som hittills ingen listat ut.

Jag föddes 1958 i Stockholm. Grunderna fick jag av min far, en finlandssvensk konstnär, som lärde mig måla i olja när jag var 9 år ung. Färgkänslan fick jag av både min far konstnären, och min mor esteten.

 

Anders och Annika Borgenhag Holmqvist FRAMSKJUTET

    Utställningen framskjutet 
IMG_1221[17104]

Anders & Annika Borgenhag Holmqvist är ett konstnärspar som är bosatta i Torshälla en bit utanför Eskilstuna. Där driver de också sitt Galleri Borgenhag Holmqvist tillsammans. I galleriet visar de sin egen konst, men har även utställnigar med gästande konstnärer.

Anders och Annika arbetar båda i akryl på duk, oftast i stora format. Motiven är hämtade från deras vardag, men har ett oväntat ljus över sig. Många gånger finns det ett existentiellt ifrågasättande representerade i deras bilder.

Kristina (Stina) Ekberg Renström FRAMSKJUTET

Att uttrycka sig konstnärligt betyder mycket för mig. De senaste tio åren har konstnärsskapet blivit den viktigaste delen i livet för mig.
Genom mina målningar vill jag förmedla skönhet och en stämning där färg och form får komma till uttryck genom den kvinnliga kroppen. Jag vill visa den kvinnliga styrkan och skönheten. Jag önskar att betraktaren får en fin konstupplevelse.

Kroppspositivitet i form av oretuscherade kvinnokroppar, en önskan om att ändra synen på kroppar till ett subjekt snarare än ett objekt. Att sluta döma det fantastiska inre utifrån det yttre. 

Det börjar med en huvudcirkel, sedan några linjer som efter vidare bedömning på avstånd utvecklas och blir något vackert. 

Randi Eggen FRAMSKJUTET

Utställningen är framskjuten pga reserestriktioner i Norge. 

En född konstnärssjäl från Tronheim Norge,  som med ledorden känsla och mod utforskar vitt skilda ämnen genom väl valda motiv. Kontrasterande element av det mänskliga och det vilda drabbar samman för att skapa spännande helheter. Motiven sammanfogas digitalt och de enskilda fotografiernas olika aspekter framhävs och gifts samman till en estetisk enhet.

R.E. er utbildad textilkonstnär och har under flera decennier använt sin kompetens och sin kreativitet till att skapa textilkonst bl a artquilts. Detta er en bra utgångspunkt for den digitala fotokonsten som är Randis uttrycksform.  

Sedan 2013 hon deltar hon aktivt i det amerikanska konstnätverket Photoshop Artistry: Fine-Art Grunge Composition, Awake och nun Conceptual Fine Art Photo Artistry.

Gabriella Alexa

Vernissage 9 maj kl 12-17

Utställning 8-14 maj Öppettider : 12-18 utom sönd & månd 12-15

 

Gabriella Alexa började måla ganska sent i livet.  Genom sin konst önskar hon lämna en dörr på glänt, som en möjlighet för betraktaren att stiga in genom och upptäcka sin egen personliga upplevelse, där allt sprakar färg, kraft och energi.

Gabriellas verk är abstrakta med inslag av natur. Hon arbetar företrädesvis i akryl. 

I naturen får jag massor av inspiration, säger hon, därav långa promenader . Jag älskar vatten –  både hav och sjö, vilket man kan se i de flesta av mina tavlor . Jag målar motiv i vilka jag själv vill vistas i eller fantiserar om.  Att måla är för mig terapi och en livsnödvändighet – den bästa känslan är när jag går in i ett med tavlan jag målar, där det bara finns skapande och glädje.