KOMMANDE UTSTÄLLNINGAR

HÖSTSALONG 5 - 17 OKTOBER

Öppettider

Vernissage:    lördag 5 oktober kl 12:00 – 17:00

ti,on lö kl 12-18 ; to,fr kl 14-19 ; kl 12-15 ; må stängt

image_6483441 - kopia (2)

BÖRJE AHLSTRÖM

Jag har alltid dragits till staden som miljö och den urbana miljön inspirerar mig. Framförallt har jag inspirerats av ’Den nya sakligheten’, (ty Die Neue Sachlichkeit) som myntades i början av 1920-talet för att beskriva målningar av de tyska konstnärerna Max Beckmann, Otto Dix och Georg Grosz. Deras verk var en reaktion på impressionismen och fick sina följare inom arkitektur, litteratur, fotografi, film och musik. Det kom sedan tidigt 70-tal att bli min uttrycksform. Det ibland lite kyliga, men alltid det detaljskarpa måleriet. Måleriet har jag alltid burit med mig. Periodvis mindre, periodvis mer.

IMG_0997

ANDERS BJÖRNHAGER

Jag föddes 1956 i Håksberg, utanför Ludvika och flyttade till Borlänge 1970 där jag nu bor.
Det som intresserar mig är förhållandet mellan färgerna, det”ljusa – mörka” och det ”varma – kalla”, oavsett om det är i olja eller med färgetsningar. Jag arbetar i olja, akryl, akvarell och tecknar i blyerts samt tusch. Mycket tid ägnar jag åt grafik och då framför allt färgetsningar. Jag har även gjort färglitografier
Byggnader, exteriört och interiört, tycker jag är intressanta. Jag arbetade med Bo Degerman i ett spännande samarbete då boken ”Islingbyminne” 1993 växte fram – en bok om en by strax utanför Borlänge.

IMG_0946[7889]

PETER CZERNIAK

Jag jobbar mycket med att återge förändringar i storstäderna. I Stockholm har jag tidigare gjort en serie målningar där man kan följa utvecklingen av Södra Stationsområdet och projektet kring S:t Eriks Sjukhus på Kungsholmen. Nu följer jag förändringsprocessen vid Slussen på Södermalm. Efter att ha målat varje serie brukar jag sedan ordna utställningar där besökarna får uppleva bilder bl.a. från sina egna områden och hur dessa har förändrats genom åren.

Det är fascinerande att kunna se hur en hel stadsdel kan förändras ur ett längre perspektiv. Jag har sällan med några människor eller bilar i mina målningar, utan vill lyfta fram det vemodiga och ödsliga.

IMG_0962[7890]

CHARLOTTE HERCZFELD

Vem skulle inte vilja äga en tavla av Monet? Det ville jag också, men… Så jag beslöt mig för att utbilda mig hos konstnärer som studerat under efterföljare till Monet och hans krets.Varför fastnade jag för just impressionismen? Den är vacker och tidlös, och den ger mig friheten att undersöka och skapa mycket varierade motiv. Jag målar med oljefärg och torrpasteller, för de är utmärkta för att få fram intrycken av ljus och skugga.  I mina målningar kan du upptäcka att svart färg inte alls behövs och att skuggorna även de består av skimrande ljus, fast lite mer dämpat. Ibland lägger jag in något litet humoristiskt inslag, och i serien med venetianska masker finns det ett underliggande tema, som hittills ingen listat ut.

IMG_1692[7888]

WOLF-DIETER KÖPFER

Grundtemat i Wolfs bilder är människans ensamhet och han särskiljer mellan att vara ensam, känna ensamhet och uppleva isolering.  Det kan ske i en relation, i ett socialt sammanhang eller att vara en främling i ett land genom att inte bli sedd eller förstådd.

Visuella berättelser, fulla av symbolik, förtätade bilder som stimulerar och provocerar. Kafkaliknande miljöer, surrealistiska snapshots, satiriska gestaltningar som beskriver karaktärernas inneboende psykogram. Samtidigt behåller Köpfer en lätt distans och humor i sina verk.

Eva Carty & Stefano Di Marco

ställer ut tillsammans på nytt

Vernissage fredag 18 okt 17-20 samt lördag 19 okt  12-20

Öppettider söndag-torsdag 12-18

EVA CARTY

Jag är född och uppvuxen i norrbotten, bor i Stockholm.Jag målar mest naturmotiv i olja och akryl, men har också arbetat en del med textilkollage och skulptur. Jag målar gärna ute i nautren och söker hela tiden balans i bilden, i färgerna, i kompositionen. 

Utbildning. Pernbys målarskola och konstfack i Stockholm.

Utställningar : Galleri Svea och Galleri 67 i Gamla Stan samt gallericafe och bibliotek i Stockholm.

Stefano Di Marco

En Svensk-italienare, som alltid ägnat mig åt konst vid sidan av mitt arbete och de senaste 12 åren professionellt på deltid. Måleri med torrpastell som främsta medium, teckning och akvarell, skulptur och mosaik. Jobbar akademiskt, mest med porträtt och människokroppen. 

Har ställt ut i Sverige sedan 2010, flera gånger i Gamla Stan, på Linköpings domkyrka och har deltagit på internationella tävlingar i Italien med mosaik och pastell.

Går på öppen kroki sedan 25 år tillbaka. Där mötte jag en modell vars anatomi och ställningar påminde mig mycket om Egon Schieles modeller. Jag fick veta sen att hon hade österrikisk påbrå. Det är hon som inspirerade mig till tavlorna för den här utställningen.

Anne Berglund Pilgrim

25-27 oktober

vernissage fredag 25 oktoberkl 16-20

öppettider lördag-söndag 12-18

Anne Pilgrim är en mångfacetterad konstnär med mångkulturell bakgrund som har ställt ut i Stockholm, Malmö, New York, Cannes, Louvre i Paris och Luxemburg. Hon har flera olika stilar och trivs som bäst i stilen för stunden. Detta till trots finns det en tydlig röd tråd genom stilarna och hon jobbar ofta i serier. Oavsett stil är Annes intention att föra beskådaren närmare sig själv. Hon arbetar huvudsakligen i akryl i sina målningar och tusch i sina teckningar men akvareller och ibland pasteller förekommer också. Hon har sin atelje i bostaden i Stockholm. Besök gärna hennes hemsida för beskrivningar av de olika serierna. 

”Anne Pilgrim bjuder oss alla in i hennes värld som pendlar mellan magi, skönhet och naivistisk längtan. … Och som jag ser det så är det just som en sorts vägvisare mot våra inre liv, våra drömmar som Anne Pilgrims konst har sin djupaste mening.” Stig Åke Stålnacke, konstkritiker. 

Cecilia Grensner

1-3 november

Vernissage 1 november kl 16-20

öppettider lördag-söndag 12-18

Jag började måla sommaren 2014 på målerikurs i Hönö konsthall och föll direkt detta konstnärliga sätt att uttrycka mig. Sedan dess har jag målat så ofta jag hinner.

När jag fotografera mina målningar och delade dem på Facebook  fick jag ett fantastiskt mottagande. Mina senaste målningar har jag målat på inhandlade gamla charmiga skåpdörrar, innerdörrar med speglar, träskivor m.m. – och det är här som kommer bli min framtida målningsnisch. Då jag har ett stort intresse för inredning ligger det nära till hands och i mitt hjärta. Klimatsmart att använda redan befintliga saker som kan få leva ett nytt liv i form av en unik ’Cicci-tavla’

Wolf-Dieter Köpfer

8-14 november

Vernissage:  fredag 8 november kl 16-20  samt  lördag 9 november kl 12-17

öppettider söndag – torsdag kl 12 – 18 

IMG_1674

Han föddes i Baden-Baden 1947, studerade vid Kölns Konstakademi 1968-1972 och arbetade som restauratör mellan 1973-1975 med barockstilen som specialité. Han flyttade då till Finland där han bodde fram till 1986 då han flyttade till Sverige där han nu är bosatt. 

Vatten och kvinnor är ofta återkommande  motiv i hans tavlor. ”Mitt liv har omgärdats av kvinnor så det är kanske därför, på ett omedvetet plan, de förekommer i mina tavlor. […]Vatten är väldigt viktigt för mig! När jag var 17 år var jag nära att drunkna i Monte Carlo. Jag simmade ut och kunde inte ta mig tillbaka. Jag räddades av fiskare som var på väg in mot land. Jag minns inget, kanske hade jag dött. Denna händelse har präglat mig för livet och mitt förhållande till vatten. Minnet är alltid närvarande i mina tavlor. Jag har stor respekt och en djup vänskaplighet för vatten.”

[…]Grundtemat i Wolfs bilder är människans ensamhet och han särskiljer mellan att vara ensam, känna ensamhet och uppleva isolering.  Det kan ske i en relation, i ett socialt sammanhang eller att vara en främling i ett land genom att inte bli sedd eller förstådd.

Visuella berättelser, fulla av symbolik, förtätade bilder som stimulerar och provocerar. Kafkaliknande miljöer, surrealistiska snapshots, satiriska gestaltningar som beskriver karaktärernas inneboende psykogram. Samtidigt behåller Köpfer en lätt distans och humor i sina verk.

av  Debra C. Schröter (fri översättning)

Ulrika Melin

15-21 november

Vernissage lördag 16 november kl 12-17

Öppettider söndag – torsdag kl 12-18

Jag arbetar som konstnär och creative director med flera års erfarenhet av det kreativa yrket inom grafisk koncept, illustration, dekor, interiörstyling, foto -och konstuppdrag. 2003 startade jag min byrå Ulrika Art Design som jag sedan dess driver.

Min konst påminner oss om att livet är som en tom målarduk där allt kan hända och där vi själva lägger till och skalar av. Mitt konstnärsskap ger oss inblickar och historier, och bjuder in till möten med sinnes-stämningar, rum och miljöer. Intresset för psykologiska aspekterna in till möten med sinnes-stämningar, rum och miljöer. Intresset för psykologiska aspekterna in till möten med sinnes-stämningar, rum och miljöer. Intresset för hos människan – vår resa genom livet och vardagen – överskuggar dock aldring det estetiska uttrycket. Är du en betraktare eller betraktande

Anni & Mrie

22-28 november 

Vernissage lördag 23 november kl 16-19

Öppettider söndag 24-torsdag 27  kl 11-19

Konstutställning ”Något i hästväg”

Med livsglädje, abstrakt konstform och kärlek till hästar har Thermobarinnovatören och hästfotografen Marie Hasselbom tillsammans med konstnären Anni Thorn skapat en kavalkad av färgglada abstrakta hästtavlor. 

Göran Nordfjell

29 november – 5 december 

Vernissage lördag 30 november  kl 12-18

Öppettider : Söndag kl 12-15 ; Måndag stängt; Tisdag & Onsdag kl 15-19 

”Norrländska infall”

Jag är född och uppvuxen i Lycksele på släktgården i Rödingträsk. Utbildade mig till systemvetare, vilket jag arbetar med. Jag har målat sedan barnsben och ägnar all ledig tid åt konstnärskapet. Jag målar framförallt i akvarell och olja. Har haft sju separatutställningar samt gett ut barnböckerna ”Boken om Mysko” och ”Popellas promenad”. 

Jag inspireras av naturens färger, byggnader, hundar, människor, minnen, stämningar.  Berta Hansson, Helmer Osslund, Tove Jansson, konstvägen Sju Älvar är konstnärer som inspirerar mig.